Samhälle

En bra frukostlyx

Frukost kan vara gröt, yoghurt, ägg, smörgås eller bara en slät kopp kaffe. När hotellfrukost kommer på tal får de flesta av oss något längtansfullt i blicken men kan den vara lyxig även för kroppen?

Bor du på hotell ett par gånger varje år tycker jag att du ska äta exakt det du vill från frukostbuffén men för resande som gör många hotellnätter är det klokt att äta lite mer som hemma, säger Karolina Sellin, friskvårdskonsult hos HumanResurs.
När det kommer till hotellfrukosten ger Karolina samma tips som vid andra bufféer: gå ett varv och se vad som finns och välj det som gör dig mätt och som ger dig näring. På det sättet tar du inte heller för dig onödigt mycket.
– Frukosten är ett viktigt mål. Hoppar du över det finns det risk att hungern kommer på kvällen och att du fyller på med smörgåsar innan läggdags. Den energin hade du behövt på dagen i stället. Har du svårt att äta direkt på morgonen kan du i stället ta din frukost vid förmiddagsfikat.
Karolina går sitt varv runt frukostbuffén på Scandic hotell, med ett leende säger hon att det där med förbud inte är något hon tror på.
– Om 85-90 procent av dina val är bra spelar det där sista inte så stor roll. Tänker du så varje dag, hela veckan blir det hållbart i längden.
Mat ska vara underbart och härligt enligt Karolina men hon har en del att säga, både plus och minus, om allt det goda som finns på frukostbuffén. Varsågod, så här ser hotellfrukosten ut när kostrådgivaren får välja.

Gröt & yoghurt
Ofta väljer vi antingen gröt- eller yoghurt och de är båda bra alternativ. Toppa gärna din gröt med frön för att komplettera med bra fetter och välj bär i stället för sylt för mindre mängd socker. Detsamma gäller yoghurten, välj bär i stället för sylt och den naturella yoghurten i stället för den smaksatta. En klick kvarg i yoghurten ger bra mättnadskänsla och en krämig konsistens. När du väljer topping till din yoghurt ska du välja det som har tuggmotstånd, alltså hellre gryn och fröer än flingor. En färdigblandad granola är härlig och ger bra mättnad men håll koll på sockerhalten i innehållsförteckningen. Här valde jag rostad cocos som lite extra lyx.

En god macka
Bröd är ju verkligen det godaste som finns va? Frågar du hjärnan vill den ha det vita brödet som ger snabb men kortsiktig energi men som inte är det bästa för kroppen. Välj inte mörkt bröd bara för att det är mörkt. Titta efter fröer och välj bröd som det är lite stuns i, där finns mer mättnad och näring att hämta. Knäckebröd är alltid bra.
Se brödet som bärare av bra pålägg, det är inte brödet du ska äta dig mätt på. Här väljer jag mellan smör och färskost, många är rädda för fett men i rätt mängd behöver vi det.
I stället för ost väljer jag kalkon som protein, det är ett bättre val med lägre fetthalt. Om du väljer bort ostskivan på mackan kan du i stället unna dig en liten bit brie på sidan om.
Lägg massor av grönt på dina smörgåsar och vid sidan om. Vi äter även med ögat och hjärnan gillar färgglad mat.

Ägg gör gott
Det kokta ägget är det bästa, det stekta kommer med extra fett och i äggröran är det ofta grädde. Med ägg får du en bra proteinkälla som ger mättnad och håller blodsockret på bra nivå. Självklart tar du kaviar till om du vill, det handlar ju om en så liten mängd.

Uppiggande dryck
Kaffet kommer med på min frukost, jag kan helt enkelt inte vara utan det, juicen väljer jag däremot bort. Vi ska inte dricka socker och dessutom har alla bra fibrer i frukten försvunnit. Ät av frukten i stället, det brukar finnas mycket att välja bland på hotellfrukosten.

Allt det varma
Välj bort baconet, köttbullarna och prinskorven. Vi ska max äta 500g processat rött kött varje vecka eftersom det annars ökar risken för att drabbas av cancer och hjärt-, kärlsjukdomar. Dessutom är allt det här väldigt salt och det väcker vårt sug efter något sött och sedan vill vi ha salt igen och det gör att vi riskerar att överäta.

 

 

 

Publicerat